طب سوزنی یکی از قدیمی ترین روش های درمانی است که بسیاری از افراد آن را معجزه ای برای رفع بیماری و تسکین درد می دانند. قدمت درمان به روش طب سوزنی به دو هزار سال پیش در کشور چین بر می گردد. در واقع بسیاری از متخصصان طب چینی معتقدند که در بدن انسان یک جریان انرژی به نام چی وجود دارد که مسیر آن در بدن در حالت تعادل است. اما اگر به هر دلیلی اختلالی در این جریان شکل گیرد، باعث ایجاد درد و بیماری خواهد شد. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با روش طب سوزنی، مزایا، عوارض و کاربرد های آن آشنا کرده و مطالبی را در زمینه مراقبت های لازم پس از درمان با طب سوزنی (پس از درمان با طب سوزنی چه باید کرد؟) بیان کنیم.
مراحل درمان با طب سوزنی
انتخاب پزشک + کلینیک طب سوزنی
در ابتدا لازم است بدانید که بیمارانی که قصد درمان به روش طب سوزنی را دارند، در گام اول باید یک پزشک متخصص به همراه کلینیک طب سوزنی مناسب انتخاب کنند.
ارائه طرح درمانی
در مرحله بعد بیمار توسط پزشک معاینه می شود. سپس پزشک اطلاعاتی نظیر سوابق بیماری فرد، سن او، دارو های مصرف کرده و …. را از بیمار می پرسد و مطابق با معاینات انجام شده و اطلاعات کسب کرده، یک طرح درمانی به بیمار ارائه می دهد.
تعیین فاکتور هایی در روند درمان
در همان جلسه اول پزشک با توجه به شرایط هر فردی، فاکتور هایی را از جمله تعداد جلسات طب سوزنی، تعداد سوزن های مصرفی در هر جلسه، زمان ماندگاری سوزن ها در بدن و …. را مشخص می کند. (پس از درمان با طب سوزنی چه باید کرد؟)
آماده شدن برای درمان
در مرحله بعد لازم است که بیمار برای انجام طب سوزنی خود را آماده کند. به این منظور که بیمار باید بر اساس نوع روش درمان خود، بر روی تخت دراز بکشد و یا بر روی صندلی بنشیند. سپس پزشک محل مورد نظر برای درمان را با الکل ضد عفونی کرده و سوزن های مصرفی در روند درمان را استریل می کند.
انجام عملیات طب سوزنی
حال نوبت به انجام عملیات طب سوزنی و می باشد. در این مرحله پزشک سوزن هایی را وارد نقاط درگیر شده در بدن می کند. در واقع ورود سوزن ها در بدن منجر به ایجاد شوک در بدن شده و در نهایت با انجام این کار می تواند منجر به درمان بیماری و تسکین درد شود.
انجام تکنیک هایی در روش طب سوزنی
در برخی از مواقع ممکن است که پزشک سوزن ها را در جای خود حرکت داده و یا آن ها را بچرخاند. در واقع این کار منجر به ایجاد گرما و جریان الکتریسیته در بدن شده و در نتیجه منجر به افزایش روند سرعت درمان می شود.
خروج سوزن ها از بدن
حال لازم است که پزشک سوزن ها را از بدن خارج کند. در واقع ورود و خروج سوزن ها هیچ دردی به همراه ندارد. چرا که این سوزن ها نازک بوده و مخصوص این طب طراحی شده است.
پس از درمان با طب سوزنی چه باید کرد؟
مطمئناً پس از درمان به روش طب سوزنی لازم است که یک سری از مراقبت ها و نکات رعایت شود که اثرات درمان را از بین نبرد و حتی میزان این تاثیرات را افزایش دهد. در ادامه شما را با برخی از مراقبت های مهم پس از درمان با طب سوزنی آشنا خواهیم کرد. (پس از درمان با طب سوزنی چه باید کرد؟)
استراحت کردن
استراحت کردن پس از درمان یکی از نکات واجبی است که هر بیماری برای مشاهده اثرات درمان خود باید آن را رعایت کند. لازم است بدانید که منظور از استراحت، دراز کشیدن در تمام طول روز نیست، بلکه به معنای آسان گرفتن کار ها می باشد. به طور مثال باید پس از درمان از انجام فعالیت های سنگین خودداری کرده و به موقع خوابیدن را فراموش نکنید.
گرم نگه داشتن بدن
همان طور که می دانید بسیاری از متخصصان طب سوزنی معتقدند که یکی از دلایل ایجاد بیماری، مسدود شدن جریان چی می باشد. در این میان لازم به ذکر است که استفاده از گرما یکی از فاکتور های مهم به منظور خلاصی از انسداد این جریان می باشد که در نتیجه باعث تقویت گردش خون در بدن نیز می شود.
انجام ورزش های سبک
لازم است بدانید که انجام ورزش های سبک مانند پیاده روی می تواند اثرات طب سوزنی را تقویت کند. در این میان لازم به ذکر است که افراد باید از انجام ورزش های سنگینی که قبلاً انجام می دادند، به شدت خودداری کنند.
ماساژ درمانی
انجام ماساژ درمانی یکی دیگر از مراقبت هایی است که فرد باید پس از درمان با طب سوزنی می تواند از آن استفاده کند. در واقع ماساژ درمانی منجر به کاهش تنش عضلانی شده و فرآیند درمان را سرعت می بخشد. لازم به ذکر است که از انجام ماساژ درمانی عمیق جداً خودداری کنید. چرا که این موضوع منجر به از بین رفتن اثرات درمان به روش طب سوزنی می شود.
عدم مصرف نوشیدنی هایی مانند قهوه و الکل
پس از درمان با طب سوزنی، افراد باید از مصرف نوشیدنی هایی مانند قهوه و الکل خودداری کنند. چرا که مصرف این موارد منجر به کم آبی بدن شده و همچنین باعث از دست دادن هوشیاری بدن می شود.
مصرف غذا های سالم
مصرف غذا های سالم به اثرگذاری درمان طب سوزنی بر بدن کمک می کند. و مصرف غذا های ناسالم منجر به بازگشتن سموم در بدن می شود. بنابراین یکی دیگر از مراقبت های لازم پس از درمان به روش طب سوزنی، مصرف غذا های سالم می باشد.
مزیت های و عوارض درمان به روش طب سوزنی
مزایای درمان با طب سوزنی
- طب سوزنی یکی از ایمن ترین و کم عوارض ترین روش درمانی می باشد.
- طب سوزنی یک روش طبیعی است.
- در صورت درمان به روش طب سونی، نیازی به استفاده از دارو های شیمیایی نیست.
- هنگام درمان با طب سوزنی، افراد هیچ دردی را احساس نخواهند کرد.
- درمان با طب سوزنی یک روش غیر تهاجمی است. (پس از درمان با طب سوزنی چه باید کرد؟)
- در صورت درمان به روش طب سوزنی، نیاز به انجام بی هوشی و یا عمل جراحی نیست.
- استفاده از طب سوزنی منجر به افزایش استقامت، بازیابی انرژی، تنظیم هورمونها و افزایش سیستم ایمنی بدن می شود.
- طب سوزنی علاوه بر درمان بیماری و تسکین درد ها، در انجام زیبایی های مختلف نیز کاربرد دارد.
- طب سوزنی یک روش سازگار است.
- و ….
عوارض درمان به روش طب سوزنی
مطمئناً استفاده از هر روش درمانی با یکسری از خطرات و عوارض همراه است. و درمان با طب سوزنی از این قاعده مستثنی نیست. اما به طور کلی لازم است بدانید که درمان با طب سوزنی به نسبت سایر روش های درمانی از عوارض و خطرات کمتری برخوردار است. که در ادامه شما را با این عوارض آشنا خواهیم کرد.
- از متداول ترین عوارض درمان به روش طب سوزنی می توان به ایجاد کبودی و خونریزی اشاره کرد. البته لازم است بدانید که اثرات این عوارض پس از مدتی به طور کامل از بین خواهد رفت.
- لازم است بدانید در صورتی که سوزن های مصرفی در طول درمان استریل و ضد عفونی نشده باشند، ممکن است بدن بیمار دچار عفونت شود.
- از دیگر عوارض درمان به روش طب سوزنی، می توان به امکان آسیب رسیدن به اندام های داخلی اشاره کرد. البته احتمال بروز اینگونه عوارض بسیار پایین است و بستگی به میزان مهارت متخصص طب سوزنی دارد.
سوالات متداول
آیا درمان با طب سوزنی دردناک است؟
از آنجایی که سوزن های مصرفی در طب سوزنی نازک می باشد، بنابراین درمان به این روش، دردی به همراه ندارد.
هزینه درمان با طب سوزنی چقدر است؟
هزینه درمان با توجه به فاکتور هایی از جمله تعداد جلسات، تعداد سوزن ها، مزد پزشک و … متغیر است.
برای درمان با طب سوزنی به چند جلسه درمانی نیاز است؟
تعداد جلسات طب سوزنی با توجه به شرایط بیماری هر فردی متفاوت خواهد بود.
نویسنده: المیناز اردیبهشت