طب سوزنی را می توان یکی از رایج ترین روش های درمانی دانست که امروزه در درمان اغلب بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. جالب است بدانید که یکی از کاربرد های طب سوزنی در مچ دست می باشد. به این منظور که می توان با روش های مختلف طب سوزنی، درد های موجود در ناحیه دست را درمان کرد. در ادامه مقاله قصد داریم شما را با روش طب سوزنی آشنا کرده و مطالبی را در زمینه طب سوزنی مچ دست ارائه دهیم.
تاریخچه طب سوزنی
قدمت طب سوزنی به ۲۵۰۰ هزار سال پیش در کشور چین بر می گردد. در واقع متخصصان چین باستان معتقد بودند که در بدن انسان بیش از دو هزار نقطه وجود دارد که این نقاط در یک مسیری به هم متصل شده که به آن جریان “چی” گفته می شود. این متخصصان باور دارند، در صورتی که در مسیر این جریان اختلالی وجود نداشته باشد، بدن فرد در سلامت جسمی و روانی قرار دارد. اما اگر اختلالی در این مسیر ایجاد شود، بدن فرد بیمار است که در واقع هدف طب سوزنی حذف موانع انرژی و متعادل کردن جریان انرژی در بدن افراد می باشد.
علت ایجاد درد در ناحیه مچ دست چیست؟
آرتریت
- آرتریت نوعی ساییدگی و پاره شدن غضروف است که منجر به ایجاد درد در انگشتان دست خواهد شد.
صدمه ناگهانی
- اغلب آسیب های وارد شده بر دست به علت صدمه های ناگهانی می باشد. در واقع این صدمه ها منجر به رگ به رگ شدن و شکستگی مچ دست خواهد شد.
سندروم تونل کارپال
- این فشار حاصل از عصب مدیان می باشد. در این سندروم مچ دست متورم شده و درد در ناحیه مچ دست بیشتر خواهد شد. لازم به ذکر است که در سندروم تونل، عضله انگشت شست ضعیف شده و افراد نمی توانند به خوبی وسایل را در دست خود نگه دارند. این نوع سندروم ممکن است تا ناحیه آرنج پیشرفت کند.
فشار های تکراری
- در صورتی که هر فعالیتی به صورت طولانی مدت تکرار شود، می تواند منجر به ایجاد التهاب بافت اطراف دست شود.
تاثیر طب سوزنی در درمان سندروم تونل مچ دستی
همان طور که اشاره شد، یکی از کاربرد های طب سوزنی در درمان سندروم تونل مچ دستی می باشد. در واقع این سندروم نوعی اختلال عصب مدیان در مچ دست می باشد. این عصب در مسیر عبورش از مچ دست تحت فشار قرار گرفته و منجر به ایجاد درد در مچ دست، انگشتان دست، بی حسی، گز گزی و … می شود. در روش طب سوزنی برای درمان مچ دست، از سوزن هایی استفاده می کنند که جریان انرژی را از خود عبور می دهد. در واقع می توان گفت که استفاده از طب سوزنی به همراه جریان الکتریکی یکی از کم خطر ترین و موثر ترین روش برای درمان سندروم تونل مچ دستی می باشد.
مراحل درمان طب سوزنی مچ دست چیست؟
در گام اول لازم است که فرد یک کلینیک تخصصی همراه با دکتر ماهر در طب سوزنی پیدا کرده تا در این صورت بتواند درمان با طب سوزنی را با اطمینان شروع کند.
در گام بعدی که همان جلسه اول طب سوزنی محسوب می شود، پزشک بیمار را معاینه کرده و اطلاعاتی را درباره سوابق بیماری فرد، دارو های مصرف کرده، سن و … به دست آورده و سر انجام یک طرح درمانی متناسب با شرایط هر فردی ارائه می دهد.
پس از طی کردن این مراحل نوبت انجام عملی طب سوزنی می باشد. به این منظور لازم است که فرد بر روی صندلی بنشیند و خود را آماده درمان کند. (در این میان لازم است بدانید از آنجایی که طب سوزنی در ناحیه مچ دست انجام می شود، لازم به دراز کشیدن افراد بر روی تخت نیست)
در مرحله بعد پزشک با توجه به نقاط مشخص شده ای از دست، سوزن را وارد بدن می کند. از آنجایی که سوزن های مخصوص طب سوزنی بسیار نازک بوده، از این رو هنگام وارد شدن این سوزن های در بدن، افراد هیچ دردی را احساس نمی کنند.
در برخی موارد ممکن است که پزشک مربوطه سوزن را در جای خود بچرخاند. تا در این صورت در بدن گرما و جریان الکتریسیته ایجاد کند. در واقع این کار، روند سرعت بهبود در درمان را افزایش خواهد داد.
در آخر لازم است که پزشک سوزن را از بدن خارج کند.
همچنین لازم است بدانید که برای بهبود در درمان بیماری و یا تسکین درد با طب سوزنی لازم است که تعداد جلسات طب سوزنی به صورت کامل طی شود. حال ممکن است برای شما سوال پیش آید که تعداد جلسات لازم برای طب سوزنی چقدر است؟ در ادامه شما را با پاسخ این سوال آشنا خواهیم کرد.
تعداد جلسات لازم برای طب سوزنی
در ابتدا لازم است بدانید که تعداد جلسات لازم برای طب سوزنی با توجه به شرایط بیماری هر فردی متفاوت است. اما به طور میانگین باید گفت که افراد می توانند با گذراندن ۸ الی ۱۵ جلسه طب سوزنی، میزان بهبودی بیماری خود را مشاهده کنند. همچنین لازم به ذکر است که میانگین زمان در هر جلسه طب سوزنی بین ۲۰ الی ۴۰ دقیقه می باشد.
فواید درمان مچ دست با طب سوزنی
- طب سوزنی یک روش غیر تهاجمی می باشد. به این منظور که درمان با این روش با هیچگونه جراحی و بی هوشی همراه نیست. از این رو طب سوزنی مچ دست را می توان یکی از کم ریسک ترین روش های درمان دانست.
- طب سوزنی جز یکی از ایمن ترین روش های درمانی می باشد.
- می توان گفت که درمان مچ دست با طب سوزنی از کم عوارض ترین روش های درمان می باشد. چرا که طب سوزنی یک روش کاملاً طبیعی می باشد.
- در طب سوزنی مچ دست نیازی نیست که افراد از دارو های شیمیایی استفاده کنند.
- علاوه بر مچ دست می توان از طب سوزنی در درمان بسیاری از بیماری های دیگر نیز استفاده نمود.
- از طب سوزنی می توان علاوه بر درمان بیماری، در تسکین بسیاری از درد ها نیز استفاده کرد.
- افراد در صورت استفاده از طب سوزنی مچ دست، می توانند از دیگر روش های درمانی نیز به همراه طب سوزنی بهره ببرند. به این منظور که طب سوزنی با سایر روش های درمانی مغایرت ندارد.
- طب سوزنی به نسبت سایر روش های درمانی از هزینه مناسبی برخوردار است.
- در صورتی که جلسات طب سوزنی به طور کامل گذرانده شود، در این صورت می توان گفت که طب سوزنی از ماندگاری بالایی برخوردار است.
- می توان گفت که زمان بر نبودن هر جلسه از طب سوزنی، از دیگر مزایای این روش می باشد.
- و ….
عوارض طب سوزنی چیست؟
به طور کلی لازم است بدانید که درمان با طب سوزنی به نسبت سایر روش ها از عوارض بسیاری کمتری برخوردار است. اما این به معنای عوارض نداشتن طب سوزنی نیست. چرا که هر روشی درمانی با یکسری عوارض احتمالی برخوردار است و طب سوزنی از این قاعده مستثنی نیست. حال از جمله عوارض احتمالی در طب سوزنی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- در صورتی که مراحل طب سوزنی مچ دست توسط یک پزشک متخصص انجام نشود، ممکن است سوزن ها منجر به خونریزی شده و یا به اندام های داخلی آسیب وارد کند.
- از دیگر عوارض احتمالی طب سوزنی، ایجاد کبودی در قسمت هایی از بدن می باشد.
- در صورتی که سوزن ها در طب سوزنی استریل نشده باشند، ممکن است موجب ایجاد عفونت شود.
عملکرد درمان با طب سوزنی
می توان عملکرد درمان با طب سوزنی را به صورت زیر تعریف کرد.
- وارد کردن سوزن در عضلات، در ابتدا منجر به ایجاد اختلال در عضله و شل شدن آن ها می شود. که این عملکرد منجر به تسکین درد و بیماری خواهد شد.
- وارد کردن سوزن ها در بدن یکسری پارگی و خراش سطحی بر روی پوست ایجاد می کند که این خراش ها منجر به تحریک و کاهش درد می شوند.
- وارد کردن سوزن ها در نقاط خاصی از بدن، منجر به توقف رسیدن درد به سیستم اعصاب مرکزی شده و در نتیجه این روند درمان، منجر به تسکین درد می شود.
طب سوزنی در درمان کدام بیماری ها کاربرد دارد؟
- درمان اختلالات روانی مانند استرس، اختلال خواب، سندروم خستگی مزمن و … با طب سوزنی
- استفاده از طب سوزنی برای لاغری و کاهش وزن
- درمان اختلالات گوارشی نظیر سوزش معده، سندروم روده، اسهال، رفلاکس معده، اسپاسم مری و ….
- درمان مشکلات تنفسی مانند آلرژی، سینوزیت و ….
- استفاده از طب سوزنی برای ترک اعتیاد کاربرد طب سوزنی در درمان مشکلات ارتوپدی
- استفاده از طب سوزنی برای فرم دهی سینه و باسن
- کاربرد طب سوزنی در درمان کمردرد و گردن درد
- درمان گرفتگی های عضلانی و سیاتیکی
- طب سوزنی مچ دست
- درمان اختلالات زنان مانند درد قاعدگی، نازایی، کنترل علائم یائسگی، ویار بارداری، عفونت های مثانه و …
- کاربرد طب سوزنی در درمان انواع سردرد
- درمان اختلالات نورولوژی مانند سندرم پای بی قرار، مشکلات پس از صدمات مغزی، پارکینسون و …
- استفاده از طب سوزنی برای زیبایی و جوانسازی پوست
- و …..
معرفی انواع روش های طب سوزنی
طب فشاری
همان طور که از نامش پیداست در این روش به جای استفاده از سوزن، از فشار دست به منظور درمان بیماری و یا تسکین درد استفاده می کنند.
طب سوزنی الکتریکی
طب سوزنی الکتریکی از دیگر روش های درمان است که در آن با فرستادن جریانی از الکترومغناطیس به بدن، منجر به کاهش درد و یا درمان بیماری می شوند.
امبدینگ
از انواع طب سوزنی، روش امبدینگ می باشد. در این روش به جای سوزن، از نخ های مخصوص استفاده می کنند.
استفاده از گیاهان دارویی
یکی دیگر از شیوه های کاربردی به منظور افزایش روند بهبود درمان در طب سوزنی، استفاده از گیاهان دارویی می باشد. در این روش با استفاده از گیاهان مخصوص و قرار دادن آن ها بر روی نقاط آسیب دیده، منجر به کاهش درد می شوند.
سوالات متداول
هزینه طب سوزنی مچ دست چقدر است؟
درمان با طب سوزنی به نسبت سایر روش ها از هزینه مناسب تری برخوردار است.
هر جلسه در طب سوزنی چقدر زمان بر است؟
به طور میانگین هر جلسه طب سوزنی بین ۲۰ الی ۴۰ دقیقه طول می کشد.
آیا درمان با طب سوزنی خطرناک است؟
خیر. در واقع یکی از ایمن ترین روش های درمانی، طب سوزنی می باشد.