طب سوزنی یک روش درمانی جایگزین به شکل سنتی است که امروزه مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. قدمت درمان به این روش به دو هزار سال پیش در کشور چین بر می گردد. بسیاری از چینیان باستان معتقدند که در بدن انسان یک جریان انرژی به نام چی وجود دارد که مسیر آن در بدن در حالت تعادل است. اما اگر به هر دلیلی اختلالی در این مسیر شکل گیرد و یا جریان آن مسدود شود، باعث ایجاد درد و بیماری خواهد شد، که راه درمان آن استفاده از روش طب سوزنی می شود. در ادامه این مقاله قصد داریم به معرفی روش درمانی طب سوزنی و فرآیند آن پرداخته و مطالبی را در این زمینه بیان کنیم.
طب سوزنی چیست؟
طب سوزنی یکی از زیرمجموعه های طب سنتی می باشد که در آن با استفاده از سوزن های نازک و مخصوص به نام نیدل و وارد کردن آن در نقاط خاصی از بدن، منجر به متعادل سازی جریان چی شده و تاثیر بسزایی در رفع بیماری و تسکین درد دارد. در ادامه شما را با فرآیند و مراحل درمان به روش طب سوزنی آشنا خواهیم کرد.
فرآیند درمان به روش طب سوزنی
گام اول: انتخاب پزشک متخصص طب سوزنی به همراه کلینیک مجهز
در مرحله اول یک بیمار باید با توجه به ویژگی ها و معیار های مد نظر خود، یک پزشک متخصص طب سوزنی به همراه یک کلینیک طب سوزنی با امکانات بالا انتخاب کند. چرا که انتخاب این دو مورد ذکر شده تاثیر بسزایی در خوب پیش رفتن روند درمان دارد.
گام دوم: ملاقات با بیمار
مرحله بعدی که همان جلسه اول طب سوزنی می باشد، پزشک بیمار را معاینه کرده و اطلاعاتی مانند سن بیمار، سوابق بیماری های او، سوابق دارو های مصرفی، شرایط هر فرد و …. را کسب می کند. سپس پزشک با توجه به اطلاعات کسب کرده و معاینات انجام داده، یک طرح درمانی ویژه بیمار ارائه می دهد. (معرفی روش درمانی طب سوزنی و فرآیند آن)
گام سوم: مشخص کردن روند درمان
در همان جلسه اول طب سوزنی، پزشک با توجه به شرایط هر فردی، عواملی را از جمله تعداد جلسات طب سوزنی، تعداد سوزن های مصرفی در هر جلسه، مزد پزشک و …. را مشخص می کند.
گام چهارم: آماده سازی بیمار برای درمان
حال نوبت این است که بیمار خود را برای درمان به روش طب سوزنی آماده کند. به این منظور فرد باید با توجه به طرح درمانی خود بر روی تخت دراز بکشد و یا رو صندلی بنشیند.
گام پنجم: انجام ضد عفونی
ضد عفونی کردن یکی از مرحله های مهم در روش طب سوزنی محسوب می شود. در واقع پزشک باید هم محل مد نظر برای درمان در بدن بیمار را ضد عفونی کند و هم سوزن های مصرفی در فرآیند درمان را استریل کند. در غیر این صورت ممکن است بدن بیمار دچار عفونت شود.
گام ششم: انجام عملیات طب سوزنی
حال نوبت به انجام عملیات طب سوزنی می باشد. در این روش با استفاده از سوزن های مخصوص و وارد کردن آن در نقاط درگیر شده در بدن، باعث رفع بیماری و تسکین درد می شوند.
گام هفتم: پیاده سازی تکنیک هایی برای سرعت بخشیدن به روند درمان
در برخی از موارد ممکن است پزشک سوزن ها را در جای خود حرکت داده و یا آن ها را بچرخاند. در واقع انجام این کار منجر به ایجاد گرما و جریان الکتریسیته در بدن شده و تاثیر بسزایی در افزایش سرعت روند درمان دارد.
گام هشتم: خروج سوزن ها از بدن
حال پزشک سوزن ها را از بدن خارج می کند. لازم به ذکر است که ورود و یا خروج سوزن ها هیچ دردی به همراه ندارد. چرا که این سوزن ها نازک بوده و مخصوص طب سوزنی طراحی شده است.
درمان با طب سوزنی چه مزایایی دارد؟
- طب سوزنی یک روش غیر تهاجمی است. به این منظور که در صورت استفاده از روش طب سوزنی نیازی به انجام هیچگونه عمل جراحی و بی هوشی نیست.
- طب سوزنی را می توان از ایمن ترین روش درمانی دانست.
- هزینه درمان با طب سوزنی به نسبت سایر روش های درمانی به صرفه تر می باشد.
- طب سوزنی یکی از روش های درمانی کم خطر می باشد که از عوارض جانبی بسیار کمی برخوردار است.
- درمان به روش طب سوزنی دردی به همراه ندارد. چرا که سوزن های مصرفی در این طب، به صورت نازک و مخصوص طراحی شده است. (معرفی روش درمانی طب سوزنی و فرآیند آن)
- روش درمانی طب سوزنی برای تمامی افراد در هر رده سنی مناسب می باشد.
- از دیگر مزایای درمان به روش طب سوزنی می توان به افزایش استقامت، بازیابی انرژی، تنظیم هورمونها و افزایش سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
- طب سوزنی علاوه بر این که در رفع بیماری و تسکین درد کاربرد دارد. در زیبایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
- طب سوزنی یک روش درمانی سازگار است. به این منظور که در صورت استفاده از روش طب سوزنی می توان از دیگر روش های درمانی مکمل نیز استفاده نمود.
- طب سوزنی یک روش کاملا طبیعی می باشد. به این منظور که در صورت درمان با طب سوزنی، لازم به مصرف دارو های شیمیایی نیست.
آشنایی با کاربرد های طب سوزنی
- کاربرد طب سوزنی در درمان اختلالات تنفسی
- استفاده از طب سوزنی در درمان اختلالات گوارشی
- کاربرد طب سوزنی در کاهش وزن و لاغری
- استفاده از طب سوزنی در درمان اختلالات روانی (معرفی روش درمانی طب سوزنی و فرآیند آن)
- کاربرد طب سوزنی در تسکین درد میگرن و انواع سر درد
- استفاده از طب سوزنی در ترک اعتیاد
- کاربرد طب سوزنی در درمان اختلالات زنان
- استفاده از طب سوزنی در درمان اختلالات نورولوژی
- کاربرد طب سوزنی در درمان سندرم تونل کارپال
- استفاده از طب سوزنی در درمان اختلالات ارتوپدی
- کاربرد طب سوزنی در درمان حساسیت
- استفاده از طب سوزنی در تسکین درد کمر و گردن
- کاربرد طب سوزنی در درمان گرفتگی سیاتیک
- استفاده از طب سوزنی در زیبایی
پس از درمان به روش طب سوزنی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
از مهم ترین گام های پس از درمان به روش طب سوزنی، استراحت کردن می باشد. در واقع این موضوع می تواند تاثیر مثتبی بر خوب پیش رفتن روند درمان بگذارد.
پس از درمان به روش طب سوزنی لازم است از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید. در صورتی که می خواهید ورزش کنید، می توانید ورزش های سبک مانند پیاده روی را انجام دهید.
پس از انجام طب سوزنی از مصرف کافئین، قهوه، الکل و … خودداری کنید. چرا که مصرف این نوشیدنی ها می تواند تاثیرات درمان را مختل کرده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند. (معرفی روش درمانی طب سوزنی و فرآیند آن)
مصرف غذا های سالم و مفید و داشتن رژیم غذایی مناسب یکی دیگر از نکات مهم پس از درمان به روش طب سوزنی می باشد.
پس از درمان با طب سوزنی تا حد ممکن بدن خود را گرم نگه دارید. نوشیدنی گرم بنوشید و لباس ضخیم بپوشید.
ماساژ درمانی یکی دیگر از تکنیک های مهم پس از درمان با طب سوزنی می باشد که شما می توانید به منظور کاهش درد و گرفتگی و همچنین افزایش سرعت روند درمان استفاده کنید.
زمان تاثیرگذاری درمان به روش طب سوزنی را چه زمان می توان مشاهده کرد؟
زمان تاثیرگذاری درمان به روش طب سوزنی یک فاکتور متغیر می باشد. به این منظور که زمان تاثیرگذاری درمان با توجه به عواملی مانند تعداد جلسات درمانی، تعداد سوزنی ها مصرفی در هر جلسه، شرایط بیماری هر فرد و … متفاوت است. به طور مثال ممکن است یک بیمار با ۸ جلسه درمانی به روش طب سوزنی کاملاً درمان شود و برای فرد دیگر این ۸ جلسه کافی نباشد.
سوالات متداول
هزینه درمان با طب سوزنی چقدر است؟
به طور کلی هزینه درمان با طب سوزنی به نسبت سایر روش های درمانی به صرفه تر است.
درمان با طب سوزنی به چند جلسه درمانی نیاز دارد؟
تعداد جلسات طب سوزنی با توجه به شرایط بیماری هر فرد متفاوت است.
آیا درمان با طب سوزنی دردناک است؟
به دلیل وجود سوزن های نازک و مخصوص، درمان با طب سوزنی دردی به همراه ندارد.
نویسنده: المیناز اردیبهشت