یکی از حیاتیترین اعضای بدن، کبد است. مراقبت از این نقطه استراتژیک بدن امری ضروریست. در صورتی که این قسمت از بدن دچار مشکل شود، سلامتی به صورت جدی در مخاطره خواهد افتاد. برخی از بیماریهای کبد عبارتاند از چربی کبد، هپاتیت، سرطان، نارسایی کبد و … باید دانست که بدون کبد ادامه حیات تقریباً کاری غیر ممکن است چراکه بخش عظیمی از وظیفه هضم و متابولیسم غذا بر عهده کبد میباشد. تا به امروز اکثر بیماریهای کبد با استفاده از طب سنتی تشخیص داده شده، و متقاضیان میتوانند به راحتی از این امکان برای درمان بیماریهای خود استفاده کنند. در این مقاله سعی شده تا علائم کبد چرب در طب سنتی را برای شما بازگو نماییم. توصیه میکنیم در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
کبد چرب چه نوع بیماری است و انواع آن کدام اند؟
کبد چرب یک نوع بیماری است که در آن چربیهای خنثی مانند تری گلیسیرید درون بافتهای کبدی نفوذ میکنند. این انباشت چربی عموماً بنا به دلایل مختلف از جمله رژیم غذایی ناسالم، عوامل ژنتیکی، کمتحرکی، مصرف الکل و… صورت میپذیرد. نام علمی این نوع بیماری هپاتیک استئاتوز بوده و در دو نوع شناخته میشوند.
بیماری کبد چرب غیر الکلی یا NAFLD:
ابتلا به این بیماری چندان نگران کننده نیست چراکه با جایگزین نمودن اصلاحات جزئی در عادتهای روزانه زندگی، مانند اضافه کردن ورزش به روتین روزانه و اصلاح برنامه غذایی و دور از چربیهای اشباع میتوان این بیماری را درمان نمود و از پیشروی آن جلوگیری کرد. البته بیماری کبد چرب غیر الکلی به دو نوع تقسیم بندی میشود نوع اول کبد چرب ساده هست که پیشگیری و درمان آن را در بالا توضیح دادیم و دیگری استئاتوهپاتیت غیر الکلی است. در نوع دوم بیماری جدیتر بروز میکند و در نتیجه آن کبد دچار التهاب خواهد شد.
ابتلا به این نوع ممکن است منجر به فیبروز (تخریب بافتهای کبد) یا سیروز (از کار افتادگی و یا کم کاری کبد به صورت حاد) شود. باید توجه داشت که اگر به سرعت برای درمان این گرید از بیماری اقدام نکرد ممکن است فرد به سرطان کبد مبتلا شود. با شناخت علائم کبد چرب در طب سنتی میتوان به راحتی این نوع بیماری را درمان نمود.
بیماری کبد چرب الکلی یا ALD:
این نوع از بیماری کبد چرب به دلیل استفاده از الکل ایجاد میشود. استفاده از الکل به شدت مضر بوده و تأثیرات منفی جبران ناپذیری بر روی بدن انسان خواهد گذاشت. لازم به ذکر است که ب استفاده از الکل با ترک نوشیدن الکل رو به بهبودی خواهد گذاشت. به صورت کلی این بیماری به سه گرید: ورم کبد، هپاتیتیس الکلی و سیروز الکلی منجر خواهد شد.
علائم ورم کبد معمولاً با درد در قسمت سمت راست فوقانی شکم بروز میکند این مقوله با ترک مصرف الکل بر طرف خواهد شد. در صورت استفاده مکرر از الکل و قطع ننمودن آن ممکن است ورم کبد به مرحلهای خطرناک برسد و علائمی مانند تب، حالت تهوع، دل درد، استفراغ، زردی پوست و چشم و… را به همراه داشته باشد.
سیروز کبدی الکلی بدترین گرید این بیماری است که با بروز علائمی همچون خونریزی داخلی و ورم شکم باعث بستری شدن فرد در بیمارستان خواهد شد. البته علائم کبد چرب در طب سنتی قابل شناسایی و درمان است.
نگاهی به عوامل چرب شدن کبد در طب سنتی
متخصصین طب سنتی بر این باورند مهمترین عوامل چرب شدن کبد عبارتاند از: اضافه وزن یا چاقی، دیابت، چربی خون بالا، میکروبهای دستگاه گوارش، فاکتورهای ژنتیکی و محیطی و…
طبق تشخیص متخصصین حوزه طب سنتی، مزاج طبیعی کبد گرم و مرطوب است و انحراف از این مزاج باعث بروز بیماریهای کبد میشود.
عادتهای غلط غذا خوردن مانند: به هم خوری، مصرف بی رویه شیرینیجات و نوشیدنیهای گازدار، نوشیدن آب سرد خصوصاً در کنار غذاهای گرم و حرارت دیده، مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز و… میتوانند باعث سردی کبد شوند. علاوه بر این مسائل مصرفی زیاد چربیهای مضر، استفاده بیش از حد از نمک، نوشیدن آب یخ و نجوییدن به اندازه کافی نیز از جمله عوامل پدیدار شدن بیماری کبد چرب هستند.
راهکار های درمان کبد چرب با استفاده طب سنتی
مهمترین کار برای در امان ماندن از هرگونه بیماری تصحیح آداب غذا خوردن است؛ بنابراین باید راهکارهایی را در پیش گرفت تا نحوه غذا خوردن اصلاح شود و هر فرد از انواع بیماریها در امان باشد.
- در ابتدای کار باید گفت هر فرد باید به اندازه و در وسع اشتهای خود اقدام به غذا خوردن نماید و از پر خوری و رویهم خوری پرهیز نماید تا تداخل غذایی ایجاد نشود.
- تناول کردن بیش از یک نوع غذا در هر وعده ممکن است فریبنده و جذاب باشد اما باید گفت که این کار به شدت برای بدن و خصوصاً کبد مضر است و روی هم خوری میتواند آسیبهای زیادی به بدن فرد وارد نماید.
- در هنگام جویدن غذا مراحل ابتدایی هضم غذا با استفاده از بزاق دهان صورت میگیرد از این جهت جویدن غذا بسیار مهم است. بنابراین در هنگام غذا خوردن علاوه بر خوردن لقمههای کوچک، باید بین ۳۰ الی ۴۰ مرتبه لقمه جویده شود.
- در این صورت لقمه با بزاق دهان به خوبی درآمیخته شده و در نهایت هضم دهانی اتفاق میافتد.
- باید گفت ماست و لبنیات به تنهایی یک وعده غذایی کامل محسوب میشوند بنابراین همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم نباید چند وعده غذایی به صورت یک جا مصرف شوند این موارد یکی از کوچکترین راهکارها برای شناخت علائم کبد چرب در طب سنتی هستند.
برای درمان کبد چرب به چه نکاتی دقت کنیم؟
- در هنگامی که دمای بدن بالا باشد نباید خوراکی و نوشیدنیها سرد استفاده نمود. برای مثال بلافاصله پس از فعالیتهای بدنی و یا بعد از استحمام با آب گرم نباید از نوشیدنیهای سرد، یخ، بستنی و دیگر خوراکیهای سرد استفاده نمود. بهتر است به جای استفاده از این موارد ابتدا حرارت بدن را با استراحتی کوتاه مدت و یا شستشوی دست و صورت با آب سرد، پایین آورده و سپس آب معمولی را جایگزین خوراکیهای یخی نمایید. در هر صورت خوردن و نوشیدن خوراکیهای یخی برای بدن مضر است.
- در بین خواب و بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب نیز استفاده از آب سرد مشکل آفرین خواهد بود. بهتر است که آب معمولی جایگزین آب سرد شود.
- اگر برای دفع مدفوع دچار مشکل هستید یا به عبارت سادهتر، یبوست دارید بهتر است هر چه زودتر برای درمان آن اقدام نمایید چراکه دفع نشدن مواد زائد بدن باعث ایجاد بیماری خواهد شد. بهره بردن از علوم طب سنتی میتواند پاسخگوی این بیماری باشد.
نکاتی که در رابطه با کبد چرب باید بدانید
- انسداد روده به صورتی که مانع از ورود صفرا به مجاری روده شود یکی دیگر از عواملی است که باعث میشود چربیها به طور کامل هضم نشوند که در نتیجه این هضم ناقص کبد چرب به وجود میآید. برخی اوقات به دلیل کاهش تولید و ترشح صفرا یبوست به وجود میآید که حاصل آن کبد چرب خواهد بود.
- از آنجایی که وظیفه بدن تصفیه مواد غذایی است و به نوعی یک پالایشگاه محسوب میشود، طبیعتی گرم و تر دارد. از این رو سرد شدن کبد بنا به دلایل مختلف، توانایی کبد را در متابولیزم چربیها کاهش میدهد و موجب خواهد شد تا چربیها درون کبد انباشته شوند و بیماری کبد چرب بروز کند.
- به صورت کلی استفاده از خوراکیهای سرد و ترشیجات برای بدن مضر است چراکه باعث سردی بدن، از جمله کبد خواهد شد. افرادی که ذاتاً سرد مزاج هستند باید در مصرف این مواد احتیاط لازم را به خرج دهند.
- اصلیترین علائم کبد چرب در طب سنتی تغییر مزاج کبد از گرم و تری به سوی سردی و تری است. از این جهت برای درمان آن باید مزاج فرد معتدل گردد. در راستای این هدف استفاده از خوراکیهای گرم مانند زعفران، هل، آویشن، دارچین، میخک، زنیان، کرفس، شنبلیله و دیگر خوراکیهای گرم در غذا میتواند بسیار مفید باشد. استفاده از گوشت پرندگان سبک همراه با ادویهجات گرم نیز بسیار مؤثر و مفید خواهد بود.
- بهتر است خوراکیهایی همچون فندق، بادام، پسته و مویز جایگزین دیگر خوراکیهای مضر شوند؛ خوردن ترب نیز به باز شدن گرفتگیهای مجاری کبد کمک شایانی خواهد کرد.
درمان کبد چرب نیاز به دانستن این نکات را دارد!
- هر چند انواع گوشت ماهی، انواع گوشت قرمز و میوهجات سرد به نوبه خود مفید هستند اما برای درمان بیماری کبد چرب توصیه میشود تا این خوراکیها مصرف نشوند.
- بهترین نوع غذا در هنگام درمان این بیماری غذاهایی با طبع لطیف و گرم هستند. مانند غذاهایی که در
آن از ادویهجات گرم استفاده شده، نخود آب، شیر عسل، ترکیب آب ولرم و عسل و… - نخوردن آب در کنار غذا و میل نموده غذای سبک در شب نیز میتواند در روند بهبودی تأثیر مثبت داشته باشد.
- استفاده از میوههایی همچون سیب، به، انگور، انار که قابض هستند، برای کبد بسیار مفیدند.
- نوشیدن دم کرده مریم گلی برای درمان کبد چرب بسیار مفید است. باید توجه داشت که کاهش وزن به بهبودی کبد چرب کمک شایانی خواهد کرد اما کاهش وزن ناگهانی موجب تشدید این مسئله خواهد شد.
- افرادی که از بیماری کبد چرب رنج میبرند. نباید غذاهایی با طبع سرد میل کنند. در صورت استفاده بهتر است از مصلح آنها نیز استفاده شود. برای مثال استفاده از ادویههایی مانند هل، دارچین، فلفل، سیاهدانه، آویشن، زیره، زنجبیل و … در کنار غذا بسیار مفید خواهند بود.
- از خوردن غذاهای غلیظ و لعاب دار و غذاهایی با طبع سرد مانند حلیم، آش، کله پاچه، لازانیا، انواع غذاهای فست فودی و… پرهیز شود.
با کبد خود دشمنی نکنید!
کبد یکی از حیاتیترین اندامهای بدن است که به گفته متخصصان طب سنتی، طبیعتی گرم و تر دارد؛ بنابراین علائم کبد چرب در طب سنتی، تغییر مزاج این قسمت از گرم و تر به سرد و تر است. بهترین روش برای درمان این بیماری اصلاح عادات بد غذایی است. با استفاده از این شیوه میتوان این نوید را داد که بیماری کبد چرب به سرعت بهبود خواهد یافت.